De twee goede voornemens van de webprofessional in 2013

Eén van mijn favoriete citaten komt van migratiespecialist David Hobbs: ‘Small websites are easier to manage than big ones. Since this is obvious, why don’t more websites choose to be smaller?’. Precies. David Hobbs zegt het, iedereen zegt het. En jij gaat het doen. Een mooi voornemen voor voor 2013. Grote digitale schoonmaak. We zijn er klaar voor! We doen wie de meeste pagina’s uitzet en ik leg even uit hoe je dat op een goede manier doet. Zodat je ondertussen ook het decentraal webbeheer af kunt schaffen.

Mooi. Minder is beter. Klein en compact is beter dan groot en ingewikkeld. Opruimen dus die websites met al die vertakkingen en dode content! Punt is alleen dat je als webprofessional niet altijd het idee hebt dat je ongelimiteerd op de delete knop mag drukken om de boel eens op te ruimen. Want wie is nu de baas van de website? Mag dat allemaal wel? Wat als iemand boos wordt?

Ik ben er van overtuigd dat grote en ingewikkelde websites het gevolg zijn van decentraal webbeheer, en dat decentraal webbeheer in stand wordt gehouden omdat de website te ingewikkeld is voor één centrale figuur. Dat komt omdat we eigenlijk niet iemand hebben aangewezen die echt verantwoordelijk is.

In Het Geheim van de Overheidswebsite schrijf ik dit: “Dus laten we het probleem van een decentrale webredactie eens omdraaien. Als een decentrale webredactie de oplossing zou zijn voor een grote website van een grote organisatie, dan hoeven we onze website alleen maar kleiner te maken, zodat we een beheermodel kunnen kiezen dat bij de omvang van de site en je kwaliteitsstandaard past. Minder content is beter. Want het is makkelijker te onderhouden, goedkoper en vooral: gebruikersvriendelijk”

Daar zit je dan mooi, als webprofessional. In die cirkel. Nét niet genoeg tijd om de boel op te ruimen, maar altijd weer bezig met de vragen van anderen (“dit moet op de homepage”). Niet echt bezig met de mensen in de buitenwereld (denk: toptaken), maar alleen maar met de vragen van de binnenwereld (“de projectleider heeft het goedgekeurd”). Geen tijd voor eens die webvisie (of ‘core strategy’), maar wel weer op je nek worden gezeten met allerlei andere beleidsplannen. Over 2.0 enzo.

Tijd te kort, geen idee waar te beginnen? Daar ga ik je de komende tijd bij helpen. Gewoon, als mijn goede voornemen voor 2013. Twee klussen voor jou:

  1. Grote voorjaarsschoonmaak op je website.
  2. Een webredactie met professionals organiseren.

In mijn volgende blogs ga ik dit verder uitwerken. Ik ga eerst nog even in op de nadelen van decentraal beheer. Dan gaan we aan de slag met het schrappen, lekker concreet.  Dan de stap naar het organiseren. En o ja. Je kunt het ook gelijktijdig doen. Dat mag ook. En hou je me op de hoogte?

Geef een reactie

Hoe kunnen we helpen?

Benieuwd wat we voor je kunnen doen? Meer weten over onze werkwijze? Stel ons je vraag!

Bel ons op 050 260 01 66

Geknipt voor jou

Welke boeken en blogs lezen we? Welke video's zijn echt meer dan het kijken waard? We hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Naar de bibliotheek