Het Geheim van de Overheidswebsite is…

Het Geheim van de Overheidswebsite: dat ben jij. De webprofessional. Alleen jij kunt zorgen voor een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website waar je bezoeker graag zijn of haar zaken regelt. Dat is hard werken. Iedere dag weer. Met soms bitter weinig mensen en middelen. Dan kun je maar beter je tijd besteden aan de dingen die er écht toe doen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor draagvlak in je organisatie? Daarover schrijf ik in het boek: Het Geheim van de Overheidswebsite.

Webbeheer in vroeger tijden

In de jaren negentig van de vorige eeuw was het runnen van een overheidswebsite een overzichtelijke zaak. Je noemde het een project, benoemde een projectleider, koos een beschikbaar cms, maakte een vormgeving, zette het logo van je organisatie erop en plaatste of migreerde de teksten die voorhanden waren. Na de feestelijke opening, het persbericht en de ceremoniële handeling kon iedereen dan weer verder met de orde van de dag. De vertrekkend projectleider vroeg gewoon een paar ambtenaren om in de gaten te houden wanneer de tarieven aangepast moesten worden. Voor de zekerheid zette de jurist er nog een disclaimer erbij en de afdeling Communicatie plaatste de persberichten. Verder regelde de webmaster het wel.

Zo was het. Zo kon het. Zo mocht het. In de jaren negentig was de website bedoeld voor eenrichtingsverkeer. En een website kon je organiseren als project. Launch and leave.

Webbeheer is een continu proces

Maar de tijden zijn veranderd. De website van nu is een instrument voor interactie én transactie. Een website managen, runnen, coördineren, volschrijven: dat is een continu proces dat zich nog het meest laat vergelijken met het uitgeven van een krant. Nooit is het werk van een webprofessional af. Want een website onderhoudt zichzelf niet. En je contentmanagement systeem doet het ook niet voor je, hoeveel prachtige mogelijkheden het ook heeft.

Een overheidswebsite beheren vraagt continu je aandacht. Kennis, kunde, creativiteit. Plus een flinke dosis gezond verstand en adviesvaardigheden. Elke dag weer.

Maar wacht even! Weet jij dat een website onderhouden hard werken is, maar lijkt het alsof je collega’s en opdrachtgevers nog in de jaren negentig verkeren? Maak je je druk over toegankelijkheid en de Webrichtlijnen maar heeft in de hele organisatie verder niemand er ook maar iets van vernomen? Denkt jouw management bij het kopen van een cms dat alles daarna zich als een wonder zal voltrekken? Heb jij heb het gevoel dat het maar niet doordringt dat het nu de hoogste tijd is om het anders te doen? Dan is Het Geheim van de Overheidswebsite een  boek voor jou.

Voor wie is het boek?

Dit boek is geschreven voor de webprofessional die ziet dat de website van strategisch belang is geworden. En die van de overheidswebsite bovendien een prettige plek wil maken. Voor bezoekers. En voor de mensen die eraan werken. Dit boek is voor de professional die bouwt aan een website waar mensen vinden wat ze nodig hebben en kunnen regelen wat ze willen regelen. Een website die goed te onderhouden is binnen randvoorwaarden zoals tijd en geld en waar de organisatie achter kan staan, zelfs trots op kan zijn. Eentje die voldoet aan de hoogste standaarden voor toegankelijkheid, voor iedereen, ongeacht vaardigheden, hardware of software.

Hoe je dat allemaal regelt, dat lees je in Het Geheim van de Overheidswebsite.

Uitgever: GemeenteOplossingen
Auteur: Wiep Hamstra
Co-auteur: René Notenbomer
Jaar: 2011
Prijs: € 27,50
ISBN: 9789081646710

Geef een reactie

Hoe kunnen we helpen?

Benieuwd wat we voor je kunnen doen? Meer weten over onze werkwijze? Stel ons je vraag!

Bel ons op 050 260 01 66

Geknipt voor jou

Welke boeken en blogs lezen we? Welke video's zijn echt meer dan het kijken waard? We hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Naar de bibliotheek