Schrijven met sterren. Wat er wel kan met een decentrale webredactie

Op de terugkomdag voor alle gemeenten uit de Versnellingsagenda (maandag 15 november 2010 in Amersfoort) verzorg ik samen met Carel Bitter twee workshops. Eén heet: ‘Schrijven met sterren’ en zet de organisatie van content centraal. De workshop gaat over het werken met een decentrale webredactie. En hoe je kunt zorgen dat redacteuren in je organisatie gaan bijdragen aan het onderhoud van de website.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik denk dat het beter is wanneer decentrale redacteuren niet publiceren op de site. Want dat gaat meestal op basis van ‘best effort’ ergens tussen de bedrijven door.

Webteksten van ambtenaren voldoen zelden tot nooit aan de objectieve richtlijnen voor webteksten. Even een halve dag een trainer invliegen en wat tips en trucs geven is niet voldoende. Een leidinggevende dan maar aanwijzen als ‘contentverantwoordelijke’ is meestal ook geen succesrecept.

Maar wat kun je wel? Meer dan je denkt.

Wie is de baas?

Een goede decentrale webredactie kan en doet heel veel. Maar het werkt alleen als er iemand is die bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en waarom. Eén iemand dus en niet allemaal een klein beetje.

Meer doen met minder

De workshop Schrijven met Sterren is bedoeld voor de ervaren webredacteur en gaat over de vraag: hoe organiseer je de webredactie, borg je kwaliteit en zorg je ervoor dat je de juiste man of vrouw op de juiste plek krijgt? Doel is het leveren van kwaliteit, met minder middelen en met meer effect.

In de tweede workshop – die ’s middags op het programma staat – ga ik daar op door. Deze heet niet voor niets ‘De grote verbouwing’. Thema: de site die te groot, te log en te moeilijk te onderhouden is. In deze workshop leid ik de deelnemers langs de stappen die nodig zijn om die complexe site te veranderen in een overzichtelijke en makkelijk te onderhouden website.

Geef een reactie

Hoe kunnen we helpen?

Benieuwd wat we voor je kunnen doen? Meer weten over onze werkwijze? Stel ons je vraag!

Bel ons op 050 260 01 66

Geknipt voor jou

Welke boeken en blogs lezen we? Welke video's zijn echt meer dan het kijken waard? We hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Naar de bibliotheek